Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Juharszirup előállítás képes leírás - Juharszirup.tlap.hu
részletek »

Juharszirup előállítás - Juharszirup.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: juharszirup.tlap.hu » Juharszirup előállítás
Keresés
Találatok száma - 9 db
A cukrokról és az édesítőszerekről

A cukrokról és az édesítőszerekről

Manapság számos természetes és mesterséges cukor és édesítőszer kapható az üzletekben, ezért úgy gondoltuk, érdemes és érdekes röviden áttekinteni a kínálatot: kicsit a kémia, kicsit a gasztronómia szemszögéből megismerni a különféle készítmények eredetét, előállításuk mikéntjét, hogy az ismeretek birtokában mindenki szabadon kiválaszthassa a számára legmegfelelőbbet.

Cukorjuhar - Acer saccharum

Cukorjuhar - Acer saccharum

Az Acer saccharum, cukorjuhar egy 20-25 méteres lombhullató fa. Levelei 7,9 cm hosszúak és ugyanilyen szélesek. A levelek ősszel igen látványosan színeződnek, sárga, narancssárga vöröses-narancsos színre váltanak. Az Acer saccharum nedvéből készül a juharszirup. A juharszirup egy édesítőszer, melyet néhány juhar fajta nedvéből állítanak elő. A legtöbb juharszirup Kanadában készül.

Egészséges juharszirup

Egészséges juharszirup

Szakértői számítások szerint a juharfa nedvének csupán 10%-a nyerhető ki a tavaszi rügyekből, ezért nem káros a fa egészségére. Nagyrészt vízből, cukorból, ásványi anyagokból és egyéb tápanyagokból áll. Québec szélsőséges klímája miatt a juharfának egy rövid, de gyakran igen meleg nyár alatt kell energiát felhalmoznia, méghozzá keményítő formájában, mely a fa gyökereiben raktározódik.

Hogyan készül a juharszirup?

Hogyan készül a juharszirup?

Senki sem tudja biztosan, hogy mikor is kezdődött a juharszirup készítése, de egy dolog biztos - ez egy olyan hagyomány, ami a mai napig folytatódik. Sok üzlet polcán találunk juharszirupot és vásárolhatunk ajándékpapírba csomagolt üvegeket is, számtalan ízváltozatban. Akár kereskedni akarunk vele, akár azt szeretnénk, hogy házilag előállított palacsintaöntetünk legyen, a juharszirup a tökéletes megoldás.

Hogyan készül a juharszirup?

Hogyan készül a juharszirup?

A különleges ízű juharszirup a mézhez hasonlóan a természetes édesítőszerekhez tartozik. De vigyázat! A kalóriatartalma közel ugyanakkora, mint a közönséges kristálycukorénak, ezért csak mértékkel hódoljunk a finom ízének!

Juharszirup - az édes vitamin

Juharszirup - az édes vitamin

Senki nem tudja pontosan, hogy mikor fedezték fel az indiánok azt az egyedi ízt és különlegességet, melyet a juharfa nedve ad a tavasz első heteiben. Mindenesetre, mikor a francia telepesek kezdték benépesíteni a Szent Lőrinc folyó völgyét a 17.-18. században, hamar rájöttek, hogy az erdők könnyen hozzáférhető, ízletes édesítőszer-forrást rejtenek.

Juharszirup készítés New Hampshire-ben

Juharszirup készítés New Hampshire-ben

PO barátom remek blogot posztolt a minap a nyirfavízről. Gondoltam, hogy megosztom az olvasókkal, hogy készül a juhar szirup, ami nélkül nincs bundáskenyér vagy amerikai palacsinta ezen a földrészen. Most van a juharszirup főzés fő szezonja NH és VT államokban, valamint Kanadában, amikor majd minden termelő megnyitja a cukorfőző házacskáját a nagyérdemű előtt, kik ámulva bámulva hallgatják a készítést, majd jónéhány zöldhasút hagynak a csatolt boltokban.

Juharszirup, a kanadikum

Juharszirup, a kanadikum

A jellegzetes ízű, állagában a mézhez hasonlító igen édes csoda kanadai alapanyag. Közhely lenne azt mondani, hogy csak a fantázia szabhat határt alkalmazásának, de a kanadaiak tényleg szívesen fogyasztják szinte bármivel. Az elvetemültek még pizzával is.

Juharszirupot Észak-Amerikában és Kanadában állítják elő

Juharszirupot Észak-Amerikában és Kanadában állítják elő

Az elsők, akik juharszirupot készítettek a Kanada és az Egyesült Államok területén élő indiánok voltak, akik lecsapolták a juharfák nedveit és eltávolították a fölösleges vizet. Még Robert Boyle angol kémikus is feljegyezte a juharszirup készítését, amit az 1663-as amerikai útján látott. Látta, hogy az őslakosok édes, cukorszerű anyagot készítenek.

Tuti menü